Meta Historie van Sinterklaas

Wanneer schoen zetten ?

Al weken voordat het pakjesavond is, beginnen kinderen zich te verheugen op het sinterklaasfeest. Dit begint natuurlijk met de aanloop naar de intocht op televisie en de intocht zelf. In de periode erna zien ze de Sint en de zwarte pieten overal opduiken. Zelfs bij hen thuis komt zwarte piet langs, al zien ze hem niet. Als de kinderen 's morgens wakker worden, zit er ineens iets in hun schoen. Deze traditie gaat door tot aan pakjesavond en bouwt zo eigenlijk de spanning op.

Schoentje zettenWaar komt het schoen zetten nou vandaan?

De schoen zetten is een eeuwenoude traditie dat eigenlijk later veranderd is in het huidige sinterklaasfeest. Eeuwen geleden geloofde men in een mensenwereld en een geestenwereld. Om de geestenwereld gunstig te stemmen, moesten er offers gebracht worden. Oogstoffers zoals bijvoorbeeld wortelen, waren het meest gebruikelijk. Aangezien de haard direct in verbinding stond met de geestenwereld was dit de meest voor de hand liggende plaats om te offeren. De opstijgende rook kwam immers tot in het geestenrijk. Toentertijd sprak men ook niet van Sinterklaas, maar van Wodan. Mede door het Christelijke geloof veranderde het langzaam aan in het sinterklaasfeest zoals we dit nu kennen. Het schoentje zetten, oftewel offeren zodat de geest je gunstig gestemd is, is blijven bestaan. Kinderen geven wortel, water en brood voor het paard, maken een mooie tekening voor Sinterklaas en zingen vaak zelfs een liedje. Ze krijgen er iets lekkers voor terug en als ze erg lief zijn geweest krijgen ze zelfs een grote beloning op pakjesavond.

Wat als je geen haard hebt?

Veel moderne huizen hebben geen haard meer en dus ook geen directe verbinding met de geestenwereld, oftewel Sinterklaas die met zijn paard over de daken loopt. De traditie is dus door de jaren heen veranderd en als oplossing is er bedacht dat je de schoen ook voor de deur of langs een raam kunt zetten. Zo staat de schoen toch nog in contact met de buitenwereld, want de Sint en zwarte piet kunnen deuren en ramen openen. Kinderen mogen vaak enkele malen per week hun schoen zetten in de aanloop naar het sinterklaasfeest en krijgen hier vaak iets lekkers in als beloning voor hun goede gedrag. Steeds vaker zie je dat het schoentje zetten groter wordt. Dat wil zeggen dat sommige kinderen elke avond hun schoen mogen zetten en al echt grote cadeautjes in hun schoen krijgen. Ze maken zich daardoor al snel heel druk voor pakjesavond zelf, terwijl het eigenlijk een leuke aanloop hoort te zijn.