Meta Landelijke intocht van Sinterklaas

Landelijke intocht: jaarlijks midden november

Net als ieder jaar zal Sinterklaas weer halverwege novemeber aankomen in Nederland. Hij brengt opnieuw veel Pieten mee die samen met de Sint voor een onvergetelijke dag en aansluitende periode zullen zorgen. De Sint zet voet aan wal in de plaats welke eerder in mei bekend is gemaakt. Vervolgens wordt de goedheiligman ontvangen door de burgemeester van de ontvangende stad. Deze is er terecht trots dat de Sint zijn stad heeft uitgezocht als aankomstplek. Dieuwertje Blok zal op tv voor het Sinterklaasjournaal de Sinterklaas intocht weer aan elkaar praten, net als elk jaar.

 

Snoepgoed en cadeautjes

De kinderen in Nederland popelen van ongeduld om hun schoen te zetten. Dit kan vanaf de zaterdag van de intocht. Er zijn honderden pieten vanaf deze datum actief om elk schoentje met lekkers te vullen. Ook de cadeautjes op 5 december zullen weer aan huis bezorgd worden. Wanneer de landelijke intocht plaatsvindt, zijn honderden vrijwilligers actief om het feest in goede banen te leiden. Er komt dan ook heel wat georganiseer bij kijken in de stad van aankomst. De stad moet schoon zijn en mooi versierd, sommige wegen zijn afgezet dus verkeer moet worden omgeleid en op het centrale plein zal een groot feest voor Sinterklaas gehouden worden.

Zwarte Piet

Zwarte Piet is een vrolijke snuiter die strooit met lekkere pepernoten en ander snoepgoed en Sinterklaas helpt om de pakjes rond te brengen. Als verzorger van het paard Amerigo staat Zwarte Piet in hoog aanzien. Het paard van de Sint moet goed verzorgd worden voordat hij het dak opgaat. Laat de verzorging van Amerigo maar aan Piet over. Hij weet er alles van.

In welke stad komt Sinterklaas dit jaar aan?

Wanneer Sinterklaas aankomt in Nederland brengt dit ongeveer 25.000 mensen op de been. Achter de buis zitten ruim 2 miljoen mensen die de Sinterklaas intocht volgen. De vaak historische binennsteden lenen zich uitstekend voor een intocht die doet denken aan vroeger. Er zijn dan mooie, nostalgische plaatjes te zien. Dieuwertje Blok zit in de studio terwijl Jeroen Kramer live verslag doet van de intocht. Hij zal op de kade wachten en al snel een klein gesprekje voeren met de goedheiligman. Dit alles wordt rechtstreeks op NTR 1 uitgezonden.

De eerste intocht van de Sint

In 1934 kwam de Sint voor het eerst hier aan met de pakjesboot en nam 7 pieten met zich mee. Inmiddels zijn dit er 600 geworden.