Meta 5 december Pakjesavond

5 december, pakjesavond!

De avond van 5 december is een speciale avond. Bijna heel Nederland ziet er naar uit en kijkt eerst samen naar het Sinterklaasjournaal. Het is super gezellig, want er worden cadeautjes uitgepakt, er wordt lekker gegeten en er wordt veel plezier gemaakt. Het is een vrolijke avond waarbij de liefde zichtbaar is voor het gezin. Het is pakjesavond!

5 december, pakjesavond

Geschiedenis van pakjesavond

Mensen denken vaak dat het Sinterklaasfeest een traditie is die eeuwenoud is. Dat is ook wel zo, want het bestaat al langer dan 700 jaar. De manier waarop we nu Sinterklaas vieren, heeft zich pas gevormd rond het jaar 1850.

Voor de Tweede Wereldoorlog was pakjesavond niet iets normaals. Omdat mensen wat meer geld hadden toen de oorlog voorbij was, ontstond er een cultuur waarin er meer ruimte was om te geven. Ze begonnen toen met het schoentje te zetten in de tijd van pakjesavond. 

Waarom 5 december en niet 6 december?

Om de reden te kennen waarom pakjesavond op 5 december doorgaat en niet op 6 december, moeten we teruggaan in de tijd. Vroeger begon een nieuwe dag niet om 00.00 uur zoals nu, maar om 18:00 uur. Het was toen dus al meteen de sterfdag van Sinterklaas na 18:00 uur. Dat kennen wij nu als het Sinterklaasfeest. Daarom hebben ze het veranderd naar 5 december en valt het niet op 6 december. 

Schoentje zetten

Het schoentje zetten is echt een hele leuke traditie. De kindjes zingen in de avond allerlei liedjes voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Ze hopen dan dat Sinterklaas en Zwarte Piet hun liedjes horen zingen, zodat ze wat lekkers in hun schoentje krijgen als ze wakker worden de volgende ochtend. Ze doen ook wel eens wat lekkers in de schoen voor het paard, genaamd Amerigo, zoals bijvoorbeeld een suikerklontje of wat hooi. 

Is deze geweldige avond alleen voor kinderen?

Pakjesavond is er voor iedereen. Volwassenen doen er ook gezellig aan mee! Klinkt het spel Sinterklaas-dobbelen jou bekend in de oren? Dan wordt er gedobbeld om de cadeautjes. Pas als het spel afgelopen is, weet men wie welke cadeaus krijgt en hoeveel.

Om dit spel te spelen heb je uiteraard dobbelstenen nodig en 1 of 2 cadeaus, maar ook een wekker. Degene die het spel leidt, bepaalt hoe lang het spel duurt. 

Een speler gooit de twee dobbelstenen (netjes om de beurt). Die zegt van te voren een getal en als dit getal gegooid wordt, mag de speler een cadeau uitpakken. Uiteraard wordt hierbij veel gelachen!

Kortom, pakjesavond is gewoon een geweldige avond voor jong en oud! en met voor iedereen een lekkere chocoladeletter! >> Chocoladeletters bestellen