Meta Paard van Sinterklaas

Het paard van Sinterklaas

Er is een hele belangrijke figuur in heel het Sinterklaas gebeuren, namelijk zijn schimmel! Een Sint is maar volledig als zijn paard erbij is. Hoe oud het dier ook is, hij brengt zijn baas elke keer weer naar waar hij het wilt. Het paard van Sinterklaas is dan ook zeer trouw aan zijn baas en zal steeds naast zijn zijde staan!

Amerigo

De Geschiedenis van het oorspronkelijke paard

Het paard van Sinterklaas, dat in Nederland de naam Amerigo heeft gekregen, werd genoemd naar Amerigo Vespucci. Het is een zogenaamd schimmelpaard. De rode tabbert van de Sint steekt uiteraard af tegen de lichte vacht van de schimmel.

Amerigo was het eerste politiepaard dat meedeed als de rol van het paard van Sinterklaas. Dat was tijdens de landelijke intocht in Elburg in 1990. Nadat het paard in 2011 gepensioneerd was, bleef de naam Amerigo behouden. Het oorspronkelijke paard Amerigo werd geboren in 1982, als zoon van Orthos. Voor hij het paard van Sinterklaas werd, kreeg hij een opleiding tot politiepaard onder de leiding van Pieter Wiersinga. Hij werd ook voor andere grote evenementen ingezet, bijvoorbeeld bij Prinsjesdag.

De Sint liet zijn paard altijd in Nederland. Een paard word namelijk zeeziek op de golven en daarom kan hij niet heen en weer reizen vanuit Spanje. Hij wacht de Sint dus elke keer op aan de kade! Wanneer Sinterklaas op 5 december weer vertrok naar zijn thuisland, verbleef Amerigo bij één van zijn vaste Pieten in Vaassen bij Heel Hullegie! Daar verblijft hij trouwens nog steeds. Elke dag wordt er een ritje met hem gemaakt in het bos.

Amerigo en Sinterklaas

Schimmelpaard

Een schimmelpaard is een grijs paard dat geboren wordt met een zwarte huidskleur. Het wordt echter met het ouder worden lichter en krijgt dan eerder een grijzere kleur. De ogen van het paard zijn en blijven donker. De manen ervan hebben meestal dezelfde kleur, of zijn zelfs donkerder dan de vacht van het paard. In ieder geval zijn ze nooit lichter gekleurd!

De veulens zijn steeds vos, bruin of zwart. In ieder geval zijn ze nooit wit! Het verkleuren kan heel snel gebeuren. In sommige gevallen gebeurt dit echter minder snel.

Buiten het paard van Sinterklaas is het paard van Pippi Langkous een zeer gekend schimmelpaard.

Het Belgische paard van Sinterklaas

In België heeft het paard van Sinterklaas een andere naam, namelijk “Slecht Weer Vandaag”. De legende wilt dat Sinterklaas aan zwarte Piet vroeg hoe het paard noemde, maar die had hem verkeerd verstaan en antwoordde daarop: slecht weer vandaag. Sindsdien heet het paard in België dus “Slecht Weer Vandaag”!