Meta Sinterklaasliedjes luisteren en meezingen

Sinterklaasliedjes

Sinterklaasliedjes, wie kent ze niet, iedereen is er mee groot geworden. Alle bekende liedjes zijn te vinden op Welkomsinterklaas.nl Van oude liedjes zoals "Zachtjes gaan de paardevoetjes, tot de Pietenhouse, jong en oud vinden hier hun Sinterklaashits. Lekker luisteren of zelf meezingen om helemaal in de Sinterklaasstemming te komen en natuurlijk voor bij het schoentje zetten. Niet vergeten hoor.

Sinterklaasliedjes

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, ... dit is waarschijnlijk één van de meest bekende Sinterklaas liedjes die er bestaan! Wat is de geschiedenis van dit Sinterklaaslied eigenlijk? Wanneer worden ze gezongen? In dit artikel volgt meer informatie!

 

 

Wanneer sinterklaas liedjes zingen?

Ongeveer drie weken voor 5 december, beginnen de kinderen liedjes te zingen. Natuurlijk worden er steeds sinterklaas liedjes gezongen tijdens de intocht of bij het bezoek van de Sint, maar ook op school of in de winkels waar de heilige man de kinderen ontvangt. Uiteraard worden de schoentjes gezet en kunnen de kinderen hun favoriete liedje zingen in de hoop op wat lekkers!

Sinterklaasdico met DJ

Discoparty in Sinterklaastijd? Jazeker, huur een Sinterklaasdisco met DJ

Oma, kun je mij dit liedje eens leren?

Hoewel de meeste liedjes op het internet en via luistercd's of songteksten te vinden zijn, worden ze vaak mondeling doorgegeven. Zo geven bijvoorbeeld de grootouders sinterklaas liedjes door aan hun kleinkinderen door een liedje te zingen uit hun oude tijd. Bij het horen van de traditionele liedjes die door de oudere generatie doorgegeven zijn, is het duidelijk dat er nog niet veel is veranderd aan deze liedjes en songteksten!

Oude en nieuwe Sinterklaasliedjes

 
   

De geschiedenis van de Sinterklaas liedjes

De oudste Sinterklaas liedjes die bewaard werden in liedbundels stammen af uit de 16e eeuw. Aanvankelijk gaat het om heiligenliederen over de bisschop Nicholas van Myra. De liedjes, die trouwens nu nog worden gebruikt, gaan over het algemeen terug op de liedjes van de negentiende en een stuk van de twintigste eeuw.

Sinterklaas liedjes zingen als traditie

Het zingen van de liedjes gaat al een hele tijd mee en houdt verband met de folklore die er rond hangt. Enkele Sinterklaas liedjes gaan dan ook al tientallen tot honderd jaar mee, sommigen zelfs al tweehonderd jaar en geven zo vorm aan menig Sinterklaas en Sint Maarten feest. Sinterklaas liedjes behoren samen met de Sint Maarten liedjes tot de best bewaarde zangcultuur van België en Nederland.

Waarom zingen bij de schoen?

Iedereen kent het natuurlijk wel: de kinderen zetten hun schoen en zingen elke avond een liedje nadat ze wat lekkers voor de Sint en zijn pieten hebben klaargelegd, eventueel met een verlanglijstje voor de Sint. Waarom is dat in gebruik genomen, dat zingen voor het schoentje bij de open haard? Dat is simpel! De folklore wilt namelijk dat, als je zingt voor de open haard, het liedje door de open haard naar boven gaat, naar het dak dus en de Sint en zijn pieten het lied horen en bijgevolg weten waarheen ze moeten gaan!

Veel plezier bij het zingen van Sinterklaas liedjes!