Welkom Sinterklaas

Elk jaar weer heten we Sinterklaas welkom in Nederland. En dat is natuurlijk niet voor niets, want vanaf halverwege november breekt de leukste tijd van het jaar aan.
Na de landelijk intocht is het uitzien naar 5 december, pakjesavond.
Op Welkomsinterklaas.nl is van alles te vinden om het Sinterklaasfeest nog leuker te maken. Veel plezier.

Video van Sint


Tips van Sinterklaas

Sinterklaas en Amerigo

Sinterklaasrecepten

Sinterklaas heeft Kookpiet opdracht gegeven enkele van zijn overheerlijke recepten beschikbaar te stellen aan de kinderen.
Zo kunnen alle kinderen mama en papa helpen in de keuken om heerlijk Sinterklaasgerechten te maken. Zo kan al het lekkers het heerlijke avondje van sinterklaas heel gezellig maken. Veel plezier.

Sinterklaasrecepten

Lekkere Sinterklaasrecepten

  • Pepernoten
  • Taai Taai
  • Banketletter
  • Borstplaat
  • Marseplein
  • Gevulde speculaas

  • Sinterklaasrecepten: van marsepein tot speculaas

    Het feest van Sinterklaas is weer in aantocht. Daarom wordt het tijd om te bedenken wat voor lekkers dit jaar op 5 december gegeten gaat worden. Er bestaat bijvoorbeeld geen pakjesavond zonder warme chocolademelk en een lekker gevuld stuk speculaas. Dat hoort er nou eenmaal bij. Bij de warme bakkers is volop Sinterklaasgebak verkrijgbaar. Er is echter niks leuker om dit zelf of met de kinderen te maken. Wat te denken van een heerlijke speculaas of pepernotentaart?

    Hieronder zijn de beschrijving en de ingrediënten van één van de lekkerste sinterklaas recepten te vinden.

    De appel-speculaastaart

    De appel-speculaastaart is een heerlijke taart die behalve rond sinterklaas ook de rest van de wintermaanden goed zal smaken. De ingrediënten ervan zijn:

    • 1 ei + 2 eetlepels koek en speculaaskruiden
    • 250 gram witte basterdsuiker en 400 gram zelfrijzend bakmeel
    • 250 gram koude boter en een halve theelepel zout
    • 7 appels (goudreinet)
    • 150 gram amandelspijs
    • 2 theelepels kaneel en 2 eetlepels abrikozenjam

    Verder is een springvorm van 24 centimeter doorsnee nodig en eventueel een deegroller

    Gebruiksaanwijzing

    Eerst moet je het ei splitsen en de dooier bewaren. Samen met het eiwit, moet je de boter, de koekkruiden, het zelfrijzend bakmeel en de suiker (200 gram) in een kom doen. Vervolgens moet je de boter met twee messen kleinsnijden totdat deze korrelig is. Met een stevige, koele hand kan je nadien het deeg kneden tot een bal. Dit moet je afgedekt een halfuurtje koud wegleggen.

    Vervolgens moet je de oven op 175 graden voorverwarmen en de springvorm invetten, de vorm bekleden met het deeg en er één derde bewaren.

    Nadien kan je de amandelspijs op de bodem van het deeg laag uitspreiden en daar weer bovenop de geschilde en in parten gesneden appels leggen. De appels zijn van te voren gemengd met de rest (50 gram) van de suiker en het kaneel. Daar bovenop komt het deeg, wat over was in een ruitvorm. Nu nog even instrijken met de eidooier en dan kan de taart de oven in! 

    In ongeveer 1 uur is de taart klaar en kan deze als laatste bestreken worden met de abrikozenjam. Vergeet de taart niet af te koelen in de vorm voordat je er heerlijk van gaat smullen!

    Een variant op de gewone pepernoot: pepernotenrotsjes

    Voor het maken van pepernotenrotsjes bestaat dit simpel recept, wat samen met kinderen gemaakt kan worden. Volgende ingrediënten zijn nodig:

    • 200 gram pepernoten en 200 gram chocolade
    • een klontje boter en een snufje speculaaskruiden
    • mini-smarties als decoratie
    • een bakplaat met bakpapier

    Smelt de chocolade au bain-marie (dit is boven een pannetje heet water). Roer de pepernoten voorzichtig door de gesmolten chocolade en maak hoopjes van 5 à 6 pepernoten op het bakpapier. Direct decoreren met de smarties of een ander eetbaar decoratiemateriaal is nodig om een mooi uitzicht te bekomen. Laat de hoopjes 2 uur lang opstijven en bewaar ze in een afgesloten trommel. Succes verzekerd!