Meta Sinterklaas verhaaltje: De wens van kleine Nicolaas

>> Verhalen / De wens van kleine Nicolaas

 

De wens van kleine Nicolaas

Lekker luisteren naar een Sinterklaasverhaal en ondertussen genieten van een kop warme chocolademelk met pepernoten.
Welkomsinterklaas.nl heeft een aantal mooie korte verhaaltjes verzameld. Voor zowel jong en oud. Veel plezier met het voorlezen of luisteren.

Sinterklaas verhaaltjes


Lees of luister mee

Nicolaas is een jongetje van 9 jaar. Hij zit voor zijn huis op de trap. 'Het is bijna zover' droomt Nicolaas. Sinterklaas die eigenlijk ook Nicolaas heet, komt aan in Nederland. Nico 'zoals ze Nicolaas ook wel eens noemen is altijd bezig om dingen te verzamelen over de Sint. Liedjes, foto's en gedichtjes en met mama bakt hij regelmatig pepernoten. Zo lijkt het al een beetje Sinterklaas. Vorig jaar heeft hij nog bij Sinterklaas op schoot gezeten. Hij heeft hem geknuffeld en raakte maar niet uitgepraat. Papa heeft toen een foto gemaakt en die hangt nu op zijn slaapkamer. Hij kijkt er vaak naar en hoopt dan dat het snel weer eind november is. Nicolaas heeft al heel veel brieven en tekeningen naar het kasteel van de Sint gestuurd. Alles wat hij mee maakt op school en hoe erg hij hem mist verteld hij in die brieven. Sinterklaas kent Nico intussen wel heel goed want iedere week valt er wel weer bericht van Nicolaas in de brievenbus bij de Sint. Als Sint tijd heeft stuurt hij ook wel eens een kaartje terug. Maar daar maakt hij geen gewoonte van. Dat is niet eerlijk tegenover alle andere kindjes. Sint en zijn pieten zijn al weer hard aan het werk om alles voor hun vertrek klaar te maken. Gedichtenpiet schrijft voor heel veel kinderen een gedicht en de inpakpieten zijn nu al bezig om dingen in te pakken. Er zijn namelijk altijd enkele pieten die zo nu en dan met het vliegtuig naar Nederland reizen en kijken hoe de kinderen zich gedragen. Soms hoort Piet dan ook wat een kind graag voor cadeau zou willen hebben en dat geeft hij dan door. Dat scheelt weer tijd. Nu heeft Nico een hele grote wens. Hij wil graag dat Sinterklaas bij hem op visite komt. Dan kan hij zijn slaapkamer laten zien met zijn verzameling en dan wil hij samen met zijn mama natuurlijk koken voor zijn naamgenoot. Dan is het zover. Nicolaas staat met papa en mama aan de kade en de stoomboot kan ieder moment aankomen. Nu is er een probleem met Sinterklaas. De Sint is namelijk heel, heel erg verkouden. Hij voelt zich niet lekker en praat een beetje door zijn neus. Zijn ogen zijn wat rood en zijn neus is nog roder van het snuiten. Nicolaas zingt uit volle borst met al die honderden kinderen die op een afstand de boot al aan zien komen. De burgemeester staat Sint en zijn pieten op te wachten met een grote lach op zijn gezicht. Intussen is Nicolaas in de drukte al een beetje naar voren gekropen. Papa en mama hebben moeite om bij hem in de buurt te blijven. Dan wordt de boot aangelegd en gaat Sinterklaas aan wal en de kinderen juichen. Nicolaas heeft niets in de gaten. Die wringt zich nog steeds tussen grote mensenbenen door om maar zo dicht mogelijk bij de plek te komen waar de boot wordt aangelegd. Hij hoort niet dat zijn ouders hem roepen om te zeggen dat de Sint al bij de burgemeester staat te praten. De kinderen om hen heen maken veel geluid. En papa en mama wringen overal doorheen om bij hun zoon te kunnen blijven.

Plots staat Nicolaas ineens op een lege plek, en als hij recht op gaat staan staat hij oog in oog met zijn idool Sinterklaas. De Sint kijkt hem verrast aan en stopt met praten tegen de burgemeester. 'Kijk daar eens mijn beste Nicolaas, dat is een verrassing'. Mijn kleine vriend, waar zijn je papa en mama? Verschrikt kijkt Nicolaas in het rond. Goh, hij was zo op zoek naar de Sint dat hij vergeten was op zijn ouders te letten. En precies op het moment dat hij bijna in tranen uitbarst ziet hij zijn ouders heel dichtbij tussen het publiek in de richtingvan Nicolaas komen. Wat een opluchting.

Sint Nicolaas verteld de burgemeester dat Nicolaas zijn speciale vriend is en dat hij per jaar heel veel post van hem krijgt. De sint neemt Nicolaas bij de hand en vraagt de ouders of hij Nicolaas een paar uurtjes mag lenen. Daarna wordt hij thuis gebracht. Dat vinden de ouders van Nicolaas goed, want ze weten dat dit een unieke kans is voor hun kind. De Sint zegt tegen Nicolaas dat hij nu met Amerigo de stad ingaat waar vele kinderen op hem wachten. 'Ben je bang voor mijn lieve Amerigo?'vraagt de Sint aan Nicolaas. 'Nee, ik houd zelfs erg veel van paarden' zegt Nico. 'Dan mag je voor me komen zitten en mee de teugels vast houden'. Nico weet niet wat hem overkomt. Is dit soms een droom? Een droom, te mooi om waar te zijn. Dan schrikt Nicolaas. Sinterklaas snuit zijn neus in grote rode zakdoek. 'gaat het wel goed met u' vraagt Nico. Op een fluistertoon zegt de Sint 'nee eigenlijk niet, ik hoor thuis in mijn bed want ik ben erg verkouden''maar ik kan de kinderen toch niet teleurstellen, die hebben al zo lang op me moeten wachten'. En dan smiespelt Nico terug 'ja, dat is zo'. Nico geniet erg van de rit. Hij wuift naar de kinderen net als de Sint. De pieten stoppen hem regelmatig een handje pepernoten toe.

Dan komen ze aan op een groot plein. Er staat een mooi versierde rode stoel op een podium. Nico krijgt een pietenmuts op en mag naast de Sint op de grond komen zitten en alle cadeautjes voor de Sint aanpakken en in een grote mand leggen. Er komen veel kinderen naar voren om even bij de Sint te zitten en een liedje voor hem te zingen. Er komen veel cadeautjes en tekeningen voor Sint en zijn pieten en wortels en suikerklontjes voor Amerigo. Het is geweldig als je kunt zien hoeveel blije kinderen er in een kring om het podium heen zitten. Nicolaas heeft gewoon een rode kleur van opwinding.

Dan word het tijd dat Sinterklaas weer gaat. Hij neemt afscheid van alle kinderen en stapt weer op de rug van zijn trouwe schimmel Amerigo. Met zijn pieten die naast hem lopen en met Nicolaas die weer bij Sint zit rijden ze weg. De pieten worden opgehaald bij de grote kerk. Een grote bus neemt ze mee naar het kasteel waar de Sint en zijn pieten wonen als ze in Nederland zijn. Een auto met een paardentrailer staan klaar om de Sint en Amerigo naar het kasteel te brengen. Maar de Sint heeft een ander idee. Hij vraagt aan Amerigo of hij nog niet moe is. Amerigo hinnikt tevreden en laat merken dat hij nog kilometers kan gaan. Sint vraagt aan de paardenpiet of die achter hem aan wil rijden met de trailer. Wat gaan ze nu dan toch doen? Nicolaas kijkt met een verbaast gezicht als ze bij hem de straat inrijden. De straatgenootjes van Nico staan voor het raam of komen naar buiten gelopen. Nico bij Sint op Amerigo? De kinderen en hun ouders kunnen hun ogen niet geloven. Ze klappen voor Sinterklaas. Sinterklaas in hun straat, dat is toch wel heel speciaal. Dat zullen ze op school nooit geloven! Bij het huis van Nico laat Sinterklaas hem weer op de grond zakken. De ouders van Nicolaas openen de deur en sluiten Nico in hun armen en vragen of hij het fijn heeft gehad. Nico kan wel huilen van blijdschap. Dan begint Sint weer te bulderen van het hoesten. Hij valt bijna van Amerigo. Hij is inmiddels moe en hij heeft het koud. Sint stijgt af en vraagt of hij even gebruik mag maken van het toilet. 'Maar natuurlijk' zegt de moeder van Nicolaas. De Sint blijft hoesten het wil maar niet overgaan. Als de Sint weer klaar is vraagt de moeder van Nico of hij misschien wat wil drinken. Hij vindt dat oké. Sinterklaas stuurt paardenpiet en Amerigo naar het kasteel en zegt dat hij wel zal bellen als hij wil worden opgehaald. Nico's moeder maakt een beker melk warm en doet daar een lepel honing in. Sinterklaas is nat op zijn voorhoofd. Mama haalt de oorthermometer en vraagt of Sint het goed vindt als ze even zijn temperatuur opmeet, want het ziet er niet goed uit. En jawel, de Sint heeft koorts. De ouders bieden Sinterklaas aan om enkele dagen bij hun te blijven tot hij weer beter is. Na even te hebben nagedacht vertelde hij dat het een goed idee zou zijn. Sinterklaas moet voor pakjesavond toch weer helemaal in orde zijn. De Sint belt naar het kasteel om de pieten in te lichten over het idee. Via de telefoon zullen ze elkaar op de hoogte houden.

Sint krijgt een pyjama aan van papa en hij mag op de kamer van Nico slapen. Nico gaat op de logeerkamer. Sinterklaas kruipt onder de wol en valt als een blok in slaap. Later brengt mama hem nog een lekker kopje soep. Sinterklaas blijft enkele dagen bij de familie tot hij weer is opgeknapt. Regelmatig kwamen de straatgenootjes langs hun huis lopen en als Sinterklaas dan in de kamer zat drukte ze hun neus tegen de ramen en zwaaide. Sinterklaas wuifde dan altijd vriendelijk terug. Moeder heeft alle dagen goed voor de Sint gezorgd. Sint droeg zelfs de kleren van papa in die tijd. Dat was pas een raar gezicht. De Sint zonder mijter en met gewone kleding aan.

Dan wordt Sint Nicolaas weer opgehaald door zwarte piet Krabbedoelie en Sinterklaas bedankt iedereen. Goh, dat is even leeg in huis. Sinterklaas weg. Staf weg. Al die mooie kleding die in de huiskamer aan de kast hing en de mijter die boven op de kast stond. Alles was weer meegegaan in de grote auto die Sint op kwam halen.

Het was al bijna 5 december. Dus pakjesavond. Nicolaas wist niet wat hij zou krijgen en eigenlijk hoefde hij ook niets meer. Zijn grote droom was uitgekomen, dus wat wilde hij nog meer. Toen hij zijn schoen in de afgelopen dagen had gezet deed hij er een brief in en hij schreef er in dat hij blij was dat Sinterklaas weer beter was en dat hij deze week altijd in zijn herinnering zou bewaren. In zijn schoen ging ook en een wortel voor Amerigo en tekeningen voor Sinterklaas en de pieten.

Het is pakjesavond. Mama maakt warme chocomel en Nicolaas heeft pepernoten gebakken. Dan wordt er heeeeeeeeeel hard op de raam geklopt. Iedereen schrikt heel erg en Nico loopt naar de voordeur. Zwarte Piet komt één klein cadeautje afgeven. 'Toch nog een cadeautje' zegt Nicolaas heel blij. 'dat was toch niet nodig geweest, maar ik ben er wel blij mee'. Met bevende handjes maakt Nico het pakje open. Eerst leest hij op een briefje 'bedankt voor de goede zorgen' daaronder ligt een grote chocoladeletter tussen strooigoed in. En onder dat strooigoed ziet Nico iets gouds glinsteren. Het is een envelop. Die maakt hij voorzichtig open. 'Wat is dat nu?'vraagt hij aan papa. Papa kijkt en begint te stotteren. 'da da dat is een retourtje na naar SP Spanje voor ons alledrie'. Ze konden het niet geloven, maar het was toch echt zo. Op een briefje stond 'we bellen nog' met het telefoonnummer van de Sint.

En in de zomervakantie gingen Nico en zijn ouders een weekje logeren bij Sinterklaas en alle pieten. En dat gaat er vast nog wel vaker van komen.

Nog meer Sinterklaasverhalen